• Početna>
  • Vesti>

Godfri: Ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da nisu spremni na kompromis

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri kaže za 021.rs da će svaki dogovor između Beograda i Prištine zahtevati kompromis kod obe strane.

Dijalog između Beograda i Prištine traje već 10 godina i, u poslednje vreme, utisak je da je iznalažanje kompromisnog rešenja sve dalje.

Nakon što su se u junu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali prvi put da razgovaraju o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jedini rezultat razgovora je bio da razgovor treba da se nastavi. 
To je učinjeno u julu i bilo je jasno da nikakvog napretka nema. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak poručio je kako je sastanak pokazao “vrlo različite pristupe prema normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

Međutim, pre nego što su se oba sastanka sa malom efikasnošću dogodila, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poručio je da su SAD nezadovoljne odugovlačenjem dijaloga Beograda i Prištine. Tri meseca nakon te izjave, Godfri se u izjavi za 021.rs osvrnuo na dijalog i njegov napredak.

“Svi se slažemo da mora da postoji produktivan dijalog između Beograda i Prištine i da ljudi ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da ne budu spremni na kompromis. Svaki dogovor između Beograda i Prištine će zahtevati kompromis na obe strane i mora da postoji obostrana spremnost za razgovor. SAD podržavaju dijalog uz pomoć Evropske unije. Očekujemo da će se odvijati u pravcu tako da i Beograd i Priština napreduju na svom putu ka EU”, poručuje Godfri.

Nakon drugog neuspelog sastanka sa Kurtijem, Vučić je otputovao u Skoplje, gde se sastao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom. Tom prilikom su potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da ojačaju ekonomske pozicije tri zemlje. Tada je najavljeno i da postoji mogućnost da od 1. januara 2023. između tri zemlje ne bude granica, ako se prevaziđu slabosti administracije, kazao je Vučić. Takođe, inicijativa “mini Šengen” preimenovana je u “Otvoreni Balkan”, koji je, kako je rečeno, otvoren za sve.

Godfri se osvrnuo i na ovaj momenat.

“Zadovoljan sam što sam nedavno video dodatne korake ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji, da se pokaže ljudima da bolja saradnja u regionu doprinosi i njima samima, da je njihova budućnost svetlija i da imaju snažniju ekonomiju na kojoj mogu da rade efektivnije”, zaključuje ambasador SAD Entoni Godfri. 

Izvor O21/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još