• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Kurti upada u novi avanturizam, gubi podršku Zapada

Aljbin Kurti se ponaša neracionalno i upada u novi avanturizam, izjavio je danas predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, uz ocenu da su potezi premijera privremenih prištinskih institucija hod po ‘ivici žileta’ i da će podrška Zapada, koju je imao, biti sve manja.

Odalović je za TV Pink rekao da Kurti pravi grešku za greškom i podseća da je prvo ‘napao’ Briselski sporazum pokušavajući da ga blokira i negira, a da je sada udario i na Vašingtonski sporazum, koji odbija da sprovede.

“Kurti upada u ozbiljan avanturizam, a pitanje je da li ga neko podstiče i podržava. Čini mi se da mnogo poteza sam povlači, videćemo da li će ga dozvati pamet oni koji su ga podržali po drugi put. Prvi put se nije dozvao pameti”, rekao je Odalović.

Dodao je da bi SAD trebalo da kontrolišu

Kurtijevu najavu da će ponovo uvesti reciprocitet Beogradu vidi kao potez pred lokalne izbore na Kosovu i Metohiji uz konstataciju da Kurti pokušava da ‘ukrade rat Ramušu Haradinaju’.

“Mnogo je kratko vreme do izbora da bi Kurti mogao da izdrži pad, a pašće jer nije tipični predstavnik prištinske ekstremne politike. Sa Haradinajem i Tačijem je i moglo da se razgovara, rešavala su se neka pitanja, ali Kurti je neracionalan”, kazao je je Odalović.

Na pitanje da li Kurti dobija pordšku Berlina ili Vašingtona, Odalović je rekao je glavni ‘glasnogovornik’ američke politike na Balkanu bila Velika Britanija i da se njen uticaj na Kosovu video kroz Samit zemalja Zapadnog Balkana na kojem su učestvovale predstavnici privremenih institicija u Londonu 2018. godine kada su, kaže, određene teme stavljene u agendu Briselskog sporazuma.

“U Londonu se prvi put tema nestalih lica našla na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i potpisana je deklaracija, na koju je potpis stavila i Priština. Međutim, Priština beži od te teme i u Briselu i u Vašingtonu, a to je tema kroz koju bi moglo najviše da se uradi ka normalizaciji stanja i poboljšanju odnosa”, naveo je Odalović.

Komentarišući Kurtijeve optužbe da se albanski premijer Edi Rama okreće istoku i Srbiji, zbog pristupanja Otvorenom Balkanu, Odalović kaže da su i Rama i (Zoran) Zaev tu odluku doneli u interesu svojih zemalja, a ne zbog drugih i da niko nema pravo da ih optužuje da to rade iz drugog motiva.

Dodao je da Priština nije u stanju da sagleda kakve bi benefite imala od priključenja toj inicijativi.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još