• Početna>
  • Vesti>

Književno veče i gusle u Osojanu na “Đedovom saboru”

Sinoć je u Osojanu na drugom danu sabora posvećenom mitropolitu Amfilohiju održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova “Vera i misao u vrtlogu vremena”.

Ovaj obimni zbornik, na preko 800 strana, predstavio je jedan od urednika profesor Mikonja Kneževic. On je na početku programa istakao duboke uvide mitropolita Amfilohija i njegovu ulogu u naučnom i društvenom životu.

Mitropolitovi rani teološki radovi ocenjeni su kao sam vrh teološke misli 20. veka i predstavljaju, uprkos neprijateljskoj sredini, u kojoj su nastali, izuzetan doprinos naučnom istraživanju.

“Kada se vratio u Srbiju sredinom 70-ih godina prošlog veka mitropolit Amfilohije je počeo da piše radove sa temom koja je bila značajna za postojeći ideološki okvir. To je bilo pitanje čoveka. Mitroplit je tada na jednom širem socijalnom planu uveo viđenje čoveka iz jedne eminentno teološke vizure i povratio čitav niz tema koje su od srednjeg veka krasile srpsku misao kao naslednicu vizantijske teološke misli”, rekao je profesor Knežević.

Mladi teolog je uključivao probleme savremenog čoveka, pa su on i vladika Atanasije objavljivali svoje radove čak i u dominanto filozofsko – marksističkim publikacijama.

“Hocu da kažem da je pojava ove dve ličnosti bila toliko važna i da je pritisak na nivou ideja koje su oni vršili bio toliko veliki da je čak jedan neprijateljski okvir morao da uvaži takve činjenice, kakve su bile mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija”, rekao je Kneževic.

On je naglasio da je mitropolit teologiju shvatao kao živo iskustvo Boga, tihu reč koja je donosila promene i angažovanje u složenim problemima kao što je to slučaj Kosova.

“Bila je promocija njegovih sabranih dela 2013. u Herceg Novom. Ja sam govorio o nekim teološkim temama, a on me je nenametljivo uzeo za ruku i rekao: Kaži nešto o Kosovu”, prisećao se Knežević.

U drugom delu večeri svoje stihove su govorili predsednik književnog društva Kosova i Metohije Novica Sovrlić, pesnik iz Đakovice, Ranko Đinovic i pesnik iz Zvečana, Nenad Jero Radenković.

Posebnu pažnju prisutnih stotinak građana Osojana izazvao je nastup guslara Raja Vojinovića, koji je izveo pesmu “Banović Sekula i Jovan Kosovac”.

Književnoj večeri prisustvovali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Trodnevni sabor se održava u organizaciji Eparhije raško-prizrenske, opštine Istok i Doma kulture Gračanica.

Izvor Radio KiM

Comments

Pročitaj još