• Početna>
  • Vesti>

Ben-Meir o uticaju Turske u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Američki profesor Alon Ben-Meir još jednom je na Fejsbuku govorio o uticaju predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana na Zapadni Balkan, a posebno u vezi sa Kosovom.

On kaže da bi turski predsednik trebalo da se usredsredi na pomoć u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, jer može da utiče na ovo pitanje ako želi.

Prema njegovim rečima, Erdogan bi prvo trebalo da se usredsredi na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kao pitanje od najveće važnosti.

„Ako Erdogan želi pomoći Kosovu, mora pošteno posredovati između Kosova i Srbije, jer je to definitivno u mogućnosti ako želi. Ali uvek želi nešto zauzvrat. Ne sugerišem da on, u stvari, može da ubedi Srbiju da prizna Kosovo, ali definitivno može igrati sporednu ulogu ako to želi. Na to bi trebalo da se usredsredi, umesto da se pokuša sastati sa predsednikom Bajdenom i u velikoj meri voditi kampanju u korist priznanja Kosova. Kampanja je dobra, ali fokus je ono što je važno i ostaje da se vidi da li je voljan da se usredsredi na pokušaj posredovanja u nekoj vrsti sporazuma o priznanju između Srbije i Kosova”, rekao je Ben-Meir.

Takođe, Ben-Meir je rekao da Bajdenova administracija podržava Kosovo i da je to važno, ali prema njegovim rečima, ako Erdogan želi da pokaže podršku i želi da radi sa Bajdenom, to je pozitivno. Ali, prema Ben-Meiru, Erdogan ima vlastitu političku agendu i ne čini ništa kako bi pomogao drugim zemljama, osim ako to ne pomogne njemu, prenosi list Metro.

„Znamo da Bajdenova administracija veoma, veoma podržava Kosovo, što je veoma važno. Ako Erdogan želi da pokaže da na neki način podržava i Kosovo i želi da radi sa predsednikom Sjedinjenih Država u tom cilju, to je sasvim u redu. Ali Erdogan će uvek imati svoju političku agendu i ne čini ništa da pomogne Kosovu ili bilo kojoj drugoj zemlji, osim ako on sam sebi ne pomogne. Svaka kosovska vlada mora biti veoma oprezna u postupanju s Turskom, jer se Erdoganu ne može verovati”, napisao je Ben-Meir.

Na kraju, Ben-Meir je rekao i da je Erdoganova kampanja za priznanje nezavisnosti Kosova dobrodošla, ali je izrazio sumnju u “prave” ciljeve ove kampanje.

Prema njegovim rečima, Erdogan je “islamski nacionalista” i samo želi da promoviše svoju agendu.

Izvor RTK

Comments

Pročitaj još