• Početna>
  • Vesti>

Đedov Sabor u Osojanu u znak sećanja na mitropolita Amfilohija

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“, organizuju Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.

“Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje.
Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece”,kažu organizatiri Sabora

Programom je predviđeno da Sabor bude otvoren sutra u 20 časova
projekcijom filma „Dostojan„ posvećen mitropolitu Amfilohiju. U nastavku prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane „Svitanje u Istoku”, a zatim pozdravni govori predsednika Opštine Istok Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

Dan kasnije 6.avgusta književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vtrlogu vremena“ (u čast mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa Atanasija Jevtića)
Učesnici su urednik Zbornika Mikonja Knežević, profesor Filozofskog fakulteta, i pesnici Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, Nenad Jero Radenković iz Zvečana i Ranko Đinović iz Đakovice. Nastupiće Rajo Vojinović, narodni guslar.

U subotu 7.08.2021. u 08 časova biće služena Sveta arhijerejska Liturgija a potom će u ime povratnika iz Osojana Vladiki Teodosiju poželeti dobrodošlicu Milivoje Repanović.

Nakon obraćanja mitropolita Joanikija na Saboru će biti upriličen Kulturno-umetnički program u kome će učestvovati KUD „Kopaonik“, a grupa „Starosrpski izvori“ izvodiće pesame na stihove mitropolita Amfilohija.
Na kraju programa otvaranjaSabora organizovana je trpeza ljubavi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još