Drecun: Priština ispod žita vodi kampanju priznavanja, ali može samo da sanja o članstvu u UN

“Kampanja lobiranja za priznanje lažne države Kosovo koja se odvija “ispod žita” i Kurtijevo pominjanje reciprociteta na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu i ponovna priča o uvođenju taksi je sve deo strategije Prištine da se onemogući nastavak dijaloga, odnosno da dođe do njegovog prekida, ali da odgovornost za to bude prebačena na Beograd”, izjavio je predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun.

“Scenario prestanka dijaloga je teško zamisliti. On može da se otežano odvija, ali je suviše snažan pritisak međunarodnog faktora da se on nastavi i želja Beograda, čija snaga je to što održava dijalog”, rekao je Drecun na TV Pinku.

Dodao je da sve regionalne inicijative Beograda pokazuju želju da se region stabilizuje i da se ne koči razvoj južne pokrajine, ali je ponovio da vlast u Srbiji neće prihvatiti da je to nekakva država.

“Albanci sa Kosova i Metohije, uporkos tome što se zvanično uzdržavaju od lobiranja za priznanja, ”ispod žita” su vrlo aktivni. U Evropi im je pažnja usmerena na pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. Oni uveliko rade na tome da dobiju nova priznanja i verovatno će zvanično kretnuti u tu kampanju kada istekne moratorijum iz Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa”, izjavio je Drecun.

Ocenio je da je izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će raditi na novim priznanjima, njegov pokušaj da popravi odnose sa SAD koji su već neko vreme na silaznoj putanji.

“Pritisaka ima i on će se sigurno povećavati u narednom periodu, jer vidimo da je suituacija za lažnu državu Kosove bezbizlazna. Oni ne mogu nikako da napreduju i da postanu članica međunarodnih organizacija, a o članstvu u UN mogu samo da sanjaju”, ocenio je Drecun.

Dodao je da Srbije ne sedi skrštenih ruku, i da i naša diplomatija preduzima dogovorajuće aktivnosti.

“Naravno da o tim našim diplomatskim aktivnostima ne treba mnogo da pričamo, jer se one veoma prate od onih koji stoje iza lažne države Kosovo i mogu da eventualno pokvare neke naše dogovore. Ali, svakako da treba iskoristiti i mislim da to naša diplomatija radi, veoma prijateljsku podršku Rusije i Kine i što su u Africi i Aziji mnoge zemlje sklone da, zbog intenzivne saradnje sa Rusijom i Kinom, prihvate te njihove stavove”, naglasio je Drecun.

Zaključio je da očekuje snažnu diplomatski bitku na tom planu u narendom periodu.

Izvor Pink/Tanjug/Kosovo Online

Comments