• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubila 3 pacijenta, koronavirus potvrđen kod još 228 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano 228 novih slučajeva koronavirusa, među 8.969 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminule su tri osobe.

Na respiratorima 11 osoba.

Epidemiološka situcija u zemlji je još uvek stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih od koronavirusa opominje da bi u narednim nedeljama on mogao da bude i četvorocifren, ukoliko ne budemo poštovali mere.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da je već počelo punjenje bolnica, kao i da će se povećavati broj novozaraženih.

“Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada i to mora svakom da bude jasno”, poručuje Kon.

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji. Navodi i da čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno.

“Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo”, naglašava Kon. 

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da se svake nedelje može očekivati ozbiljnija situacija i istakao da virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu.

“Svake nedelje možemo očekivati ozbiljniju situaciju. Novi talas je na pragu a kakav će biti zavisi od našeg ponašanja, i naravno vakcinacija. Bolje je da se sada zaštitimo nego kada je intezitet virusa visok”, istakao je Ivanuša.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još