• Početna>
  • Vesti>

Rakić međunarodnim zvaničnicima: Sprečimo štetu koja u dugoročnom smislu može da bude nenadoknadiva

Povodom novonastale situacije u Đakovici u kojoj se jedinoj povratnici Dragici Gašić krše osnovna ljudska prava, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se zvaničnim pismom obratio ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Francuska), kao i ambasadorima Norveške, OEBS Misije i Evropske unije na Kosovu.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani,

“Obraćam Vam se na ovaj način jer sam smatrao najprikladnijim da Vam ukažem na veliku zabrinutost povodom slučaja jedinog srpskog povratnika u gradu Đakovica, Dragica Gašić, i zahteva Đakovčana za njenim ponovnim proterivanjem kao i svakodnevnim neprijatnostima i pretnjama koje Dragica Gašić doživljava.

Kao predstavnik institucije čije je osnovni mandat povratak raseljenih na Kosovu, sam duboko razočaran svime onime što se poslednjih dana dešava u Đakovici.

Naime, Dragica Gašić se u svoj grad vratila 9. juna i od tog dana ne prestaju svakodnevne provokacije i pritisci na nju da se ponovo iseli. Čini mi se da je ona sada jedini i najveći problem koji grad Đakovica ima i da su svi ostali problemi zanemareni u nameri da se postigne cilj a to je da gospođa Gašić ponovo napusti Đakovicu. Danas, Dragici Gašić nije dozvoljena ni zamena ulaznih vrata na stanu, uz objašnjenje da joj treba dozvola Opštine. Ako se cilj postigne, kosovsko društvo će pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava.

Brine me da će ovom porukom iz Đakovice proces koji vodimo već dugi niz godina biti potpuno zaustavljen na Kosovu.

S toga Vas molim da uložite napor i sav svoj autoritet da sprečimo štetu koja može u dugoročnom smislu da bude nenadoknadiva, po kojoj se krše osnovna ljudska prava Dragica Gašić i čini budućnost u Đakovici neizvesnom”.

Unapred zahvalan,
Ministar za zajednice i povratak,
Goran Rakić

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još