• Početna>
  • Vesti>

Polomljen jarbol i odneta zastava SPC sa ulaznih vrata manastira Gračanica

U noći između 28. i 29. juna nepoznati počinioci polomili su jarbol i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve koja se nalazila iznad glavne kapije manastira Gračanica. Slučaj je prijavljen policiji i istraga je u toku, javlja RTV Gračamica.

Kancelarija za KiM: Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima

“U punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije svedočimo novom incidentu. Nepoznati počinioci skinuli su trobojku Srpske pravoslavne crkve i polomili jarbol kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica” navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, izdatom ovim povodom.

“Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „velike Albanije“ gazi trobojku. Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM. Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve” stoji u daljem tekstu.

U saopštenju se navodi da je patrijarh Porfirije koji je boravio u Gračanici povodom Vidovdana, posla poruku mira i suživota, ali da za to Priština nema sluha.

“Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana. Nakon što je njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira”.

Dalje se navodi da se nad srpskim narodom i i pravoslavnim verskim objektima na KiM sprovodi serija agresivnih napada i organizovanog nasilja, a posebno se intenzivira prilikom obeležavanja velikih praznika.

“Sa jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, maltretiranje Srba od strane kosovske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obeleže Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok sa druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije”.

Iz Kancelarije podsećaju da se od početka godine dogodilo ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i da takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTV Gračanica, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još