• Početna>
  • Vesti>

Dragici Gašić iz Đakovice svakodnevno prete; Petković: Pomoći ćemo povratnici

Dragica Gašić. Pre 22 godine proterani su svi Srbi iz Đakovice, a 9. juna ove godine, 59-godišnja Dragica se vratila u svoj stan, koji je do tog datuma bio uzurpiran od strane jedne albanske porodice.

Dragica je tako postala prvi srpski povratnik u ovom gradu, i ujedno je ne računajući monahinje u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice jedini stanovnik srpske nacionalnosti u opštini Đakovica.

Na žalost, njen povratak u Đakovicu nije prošao “nezapaženo”, pa je tako stan u kojem živi Dragica, pre nekoliko dana kamenovan. I ne samo to, nego joj po prozorima lepe slike ubijenih Albanaca u poslednjim ratnim sukobima (Kosovska policija je navodno uhapsila mladića koji je to uradio), lupaju joj na vrata, prete, a čak 11 albanskih nevladinih organizacija sutra bi, na Vidovdan trebalo da preda peticiju Vladi Kosova u kojoj traže da se Dragica Gašić ponovo protera iz Đakovice jer kako se navodi u peticiji “ta opština i dalje čeka da im se vrate kosti njenih najmiliijih”.

Dragica, koja je od 1999. godine izbegla u Smederevsku Palanku gde je do 9. juna živela sa svojom decom, težak je dijabetičar i uzima insulin više puta dnevno. U stanu u koji se vratila nije ostalo ništa, sem jednog dušeka, sve je odnešćseno, vrata i prozori su oštećeni što joj dodatno ugrožava bezbednost.

Uprkos strahovitim pritiscima, ona je odlučna da ostane u Đakovici, u nadi da će njenim primerom krenuti i drugi Srbi koji su proterani iz Đakovice.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavljuju svu moguću pomoć za Dragicu, od nameštaja za kuću do brige za njenu bezbednost.  

Kako za Kosovo onlajn navode u Kancelariji za KiM i direktor Petković upoznat je sa njenim problemom i sutra će se sa njom sastati u Gračanici da bi se dogovorili kako da joj se pomogne na najbolji način.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je za Tanjug da je nedopustivo sistemsko proganjanje kojem je prethodnih dana izložena povratnica Dragica Gašić (59), koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u rodni dom u Đakovicu, i dodao da će se Kancelarija angažovati da joj pomogne i osigura bezbednost.

Dragica Gašić, koja je jedina Srpkinja u ovom gradu u kome više nema Srba, prethodnih dana je učestalo bila na meti albanskih ekstremista, a sada i 11 nevladinih organizacija iz Đakovice najavljuje podnošenje inicijative da se ona zauvek protera sa kućnog praga.

“Prethodnih dana Albanci iz Ðakovice su demonstrirali krajnju netrpeljivost i šovinizam, kuću su joj oblepljivali slikama ubijenih Albanaca, noću joj kucali na vrata ne bi li je naterali na beg”, kaže Petković.

Dodaje da Kancelarija za KIM neće dozvoliti takvo ponašanje a on će se sutra sastati sa Dragicom Gašić u Gračanici da joj zahvali na hrabrosti i dogovori se s njom o daljim koracima i pomoći.

“Budite uvereni, da novi egzodus nećemo dozvoliti”, naglašava u izjavi za Tanjug Petar Petković.

Izvor: Kosovo Online, Tanjug

Comments

Pročitaj još