Kancelarija za KiM: Zabrana pešačke ture ka Ljubotenu demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, povodom današnje zabrane velikoj grupi planinara iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, saopštila da ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja je najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, osim kada su planinari srpske nacionalnosti.

Velikoj grupi planinara iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije danas je uskraćena sloboda kretanja i zabranjeno im je da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine. Jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu. 

“Beograd i Priština nisu saglasni oko mnogih stvari, ali postoji, verujemo, opšta saglasnost da je Šar planina prirodni biser i uskraćivanje prava ljubiteljima prirode da se u to lično uvere ne može se braniti nikakvim racionalnim argumentima, što prištinska policija nije ni pokušala da učini, jer je zabrana izrečena bez ikakvog obrazloženja. Ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja je najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, osim kada su planinari srpske nacionalnosti”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apeluje na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi. 

“Molimo i srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine”, poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments