Vlada Kosova planira kupovinu vojnog drona, Rakić na sednici rekao da je to neprihvatljivo

Vlada Kosova razmatrala je danas reviziju budžeta za 2021. godinu kojom, porede ostalog, Ministarstvo odbrane planira kupovinu bespilotne vojne letelice namenjene povećanju nadzora, čemu se usprotivio ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, prenosi Koha.

Na sednici kosovske vlade ministar obrane Armend Mehaj zatražio je da se odvoje sredstva za kupovinu dronova namenjenih povećanju nadzora.

“Ministarstva obrane je obavilo analize koje ukazuju da su nam potrebne bespilotne letelice za povećanje nadzora. Zahtevamo kupovinu bespilotne letelice za koju smo dobili sledeće ponude – za četiri drona potrebno je izdvajanje od 4,6 miliona dolara ili 11,9 miliona evra. Plaćanje se može izvršiti u dve rate, 50 odsto iznosa treba da se uplati pri potpisivanju ugovora, ostatak isplate je do marta 2022. godine. Stoga tražimo 4,5 miliona evra, jer milion evra možemop da osiguramo od ministarstva iz SAD-a i ova ponuda važi do 26. juna”, rekao je Mehaj.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se usprotivio zahtevu ministra Mehaja za kupovinu ovih dronova.

“Moramo se baviti ekonomskom razmenom i povećanjem radnih mesta, zahtev ministra Mehaja je neprihvatljiv”, rekao je Rakić.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je prioritet vlade ekonomski oporavak.

“Ministarstvo finansija završilo je reviziju budžeta. Fiskalni signali ukazuju na oporavak. Prioritet je ekonomski oporavak“, rekao je Murati

Vlada je odobrila i nacrt zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i  nacrt zakona o trgovini naftom i naftnim derivatima na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online / Koha

Comments