• Početna>
  • Vesti>

“Panorama-Jedinstvo”: Stvaralaštvom čuvamo identitet

U Gračanici je održan književni čas izdavačke kuće “Panorama-Jedinstvo”. Predstavljeno je novo izdanje književnog časopisa “Stremljenja”, kao i čitava izdavačka produkcija.

Najstarija izdavačka kuća na Kosovu i Metohiji “Panorama – Jedinstvo”, decenijama je odolevala brojnim izazovima uspevajući da u najtežim vremenima istraje u nameri promovisanja stvaralaca iz južne pokrajine kroz književni časopis “Stremljenja”.

“Iza naše kuće je duga i bogata tradicija, kvalitet, profesionalna saradnja sa autorima, ali pre svega nacionalna odgovornost očuvanja jezika i pisma kao temelja identiteta svakog naroda”, navela je direktorka ove kuće Rada Komazec.

U okviru izdavačke delatnosti ove kuće svetlost dana ugledalo je više knjiga, a među njima i “Priština kroz vreme”, Nataše Stanković Simić. Ova monografija, protkana tradicijom i kulturom, čitaoca vodi kroz istoriju grada.

“Moj osnovni motiv za pisanje ove monografije je da to bude opomena našoj deci, da znaju ko su i odakle su im preci, a da mi pamtimo za buduća pokoljenja. Da se ne zaboravi jedan narod, jedno vreme i život u njemu”, navodi autorka.

Književno veče izdavačke kuće “Panorama – Jedinstvo” tradicionalno je organizovano u okviru manifestacije “Vidovdanske svečanosti” u Domu kulture u Gračanici.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još