Kancelarija za KiM: Nerasvetljeni zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima prepreka uspostavljanju trajnog mira

Na današnji dan 1999. godine albanski ekstremisti oteli su dr Andriju Tomanovića, načelnika Hirurške klinike KBC-a u Prištini, redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta Kosova i Metohije. Dr Tomanović je otet sa radnog mesta na Hirurškoj klinici, gde je radio punih trideset i šest godina, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine.

U tom periodu oteti su ili ubijeni “Uspravni ljudi”: dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić.

“Svi oni bili su humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti ljudi, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi, lekari koji su brinuli o zdravlju i životima građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu veru i naciju. Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo i da te veze zauvek prekine” navodi se u saopštenju.

Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nisu rasvetljeni, niti su zločinci pronađeni i privedeni pravdi, što samo potvrđuje činjenicu da je pravda za srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje nedostižna.

Zataškavanje zločina i napori Prištine da se oni prepuste zaboravu, velika su prepreka uspostavljanju trajnog mira i međunacionalnog poverenja, stoji u saopštenju.

“Zato je naša dužnost da, odlučno i bez odustajanja, zahtevamo od pravosuđa privremenih institucija u Prištini i predstavnika međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred zločinima i da u ime čovečnosti i budućnosti prestanu da zanemaruju i zataškavaju otmice i ubistva srpskih zdravstvenih radnika, ali i sve druge nerasvetljene slučajeve” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments