• Početna>
  • Vesti>

Zaporožac: Na 16 punktova na KiM počelo polaganje male mature, polaže oko 1200 osmaka

Foto: Radio Mitrovica sever

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika. U četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani test.

Načelnik Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivan Zaporožac kaže u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica da  je polaganje male mature i na Kosovu i Metohiji organizovano bez problema, da se polaže na 16 punktova gde testove rešava oko 1200 đaka i da će za sve njih biti mesta u srednjim školama koje su im na raspolaganju.

„Test je danas počeo na vreme. Odvija se prema preporuci i stručnom uputstvu  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije kao i po preporuci Kriznog štaba. Poštuju se sve epidemiološke mere kako bi đaci bili bezbedni“ kaže načelnik Školske uprave.

Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati. U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

„Sabiraju se bodovi dobijeni na uspeh đaka ostvaren u šestom, sedmom i osmom razredu i bodovi ostvareni na završnom ispitu. Nakon toga učenici ispisuju listu želja i onda ide raspoređivanje po školama“ objašnjava Zaporožac.

Da bi šanse za upis učenika u željenu školu bile što veće, potrebno je ostvariti veći broj bodova.

„Ono što je moja želja jeste da svi učenici na teritoriji Kosova i Metohije a i šire, upišu željene škole, da završni ispit prođe onako kako oni žele i kako su učili i nadam se da će sve proteći u najboljem redu, onako kako treba“ dodaje Zaporožac.

Zaporožac ističe da mesta u srednjim školama na Kosovu i Metohije ima za sve svršene osmake i da niko neće ostati neupisan.

Na teritoriji cele Srbije, oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika. 

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još