• Početna>
  • Vesti>

Starović: Kada god imamo zastoj u dijalogu Priština bude sklona jednostranom delovanju

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović rekao je za RTS da je dijalog u zastoju ne voljom naše strane, a Priština biva sklona jednostranim potezima.

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, na kojoj će poslanicima govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće održana danas. Poslanici bi trebalo da budu obavešteni o svim detaljima dijaloga s Prištinom. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova kaže da je današnja sednica važna prilika da predsednik Vučić upozna narodne poslanikegde se danas nalazimo u procesu dijaloga, naročito posle zadnje runde obnovljenog dijaloga u Briselu.

Starović ukazuje da je naša pozicija povoljna, jer Beograd predstavlja stranu koja je odgovorna, kredibilna, ispunjava obaveze i ima puno puno pravo da trži od druge strane da se ponaša odgovorno.

Prema njegovim rečima, iskustvo nas je naučičo da veoma često prištinska strana biva nagrađena za svoje nekonstruktivno postupanje, i nagrađuje se za jednostrane poteze.

Podseća da je Vučić upozorio i Aljbina Kurtija i evropske posrednike u dijalogu zamolivši ih da ne dozvole ugrožavanje srpskog naroda i pripadnika ostalih nevećinskih zajednica na prostoru KiM.

“Dijalog je u zastoju ne voljom naše strane, već druge strane, Priština biva sklona jednostranim pa i nasilnim potezima, rekao je Starović.

Siguran sam da će takve poruke Vučić ponoviti danas u Skupštini, kaže Starović.

“Insistiramo da Kfor bude garant bezbednosti” 

Ističe da je želja da se tzv. KBS transofrmišu u kosovaku vojsku za nas neprihvatiljivo, jedina legitimna oružana formacija na KiM je Misija Kfora.

“Bilo je zabrinjavajuće, u poslednjim mesecima, najave da može doći do povlačenja Misije Kfora, bitno je što postoji direktna i otovrena komunikacija Vučića i Stoltetenberga, što smo dobili određenu vrstu uveravanja da neće doći do povlačanja Misije Kfora”, kaže Starović.

Dakle, insistiramo na tome da Kfor bude garant bezbednosti na KiM, podvlači Starović.

Govoreći o pritiscima iz EU i regiona kojima smo izloženi, Starović smatra da se treba uzdržavati od toga, da ne nasedamo na bilo kakve provokacije.

“Često ne odgovaramo na brojne otrovne strelice, iz prestonica u susedstvu, jer gledamo širu sliku, region koji će težiti ka zajedničkom prosperitetu, međusobnoj saradnji, nalazimo se na na putu ekonomske konvergencije. Dokazali smo da možemo da pobeđujemo, ali nećemo ostati slepi i gluvi na ugorožavanje naših interesa u regionu”, istakao je državni sekretar.

Dva moguća pravca ka Evropi 

“Naša sudbina je u velikoj meri uslovljena našim geografskim položajem, u unutrašnjem smo dvorištu EU, postoje dva moguća pravca ka Evropi, jedan vodi preko Zagreba, a drugi preko Budimpešte”, kaže on.

U prvih šest meseci bilo je nasilnih incidenata prema pripadnicima srpskog naroda i objektima kulturne baštine, više nego tokom cele prošle godine, kada god imamo zastoj u dijalogu Priština bude sklona jednostranom delovanju i izazivanju incidenata, ponovio je Starović.

“Albanski ekstremisti bi želeli da Srba više nema, i da vide traktorske kolone i da kulturno nasleđe bude uništeno ili žele da falsifikuju istorijsko utemeljenje kulturne baštine”, zaključio je Starović, dodajući da se to neće dopustiti.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još