• Početna>
  • Vesti>

Ministar Rakić: Svetski Dan izbeglica opomena da veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja

”I danas kada se obeležava Svetski Dan izbeglica postavljamo pitanje svima onima koji su trebali da nam kao instituciji koja se bavi povratkom raseljenih već dugi niz godina pomognu, zašto nisu uložili veći trud i zalaganje da zajedno što veći broj raseljenih sa Kosova vratimo na svoja vekovna ognjišta? Svetski Dan izbeglica je još samo jedan dan kada glasno govorimo da je veliki broj onih koji su ne svojom voljom napustili sve ono što su godinama sticali i dalje u raseljeništvu. Takva se slika mora promeniti, a promeniće se onda kada povratnici prestanu da budu napadani i zastrašivani, kada se reše problemi njihove uzurpirane imovine, kada se promeni loša ekonomska situacija u povratničkim sredinama i kada prestane to da se želja raseljenih da posete svoja imanja dočekuje negativno”, rekao je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

Ministar Rakić je istako da će Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično, iznova i iznova podsećati na negativan trend povratka i na sve probleme koji ovaj proces prate i kazao da će uložiti sav napor da se to promeni, jer kako je rekao, svi oni koji su se pre više dve decenije raselili sa Kosova imaju pravo da se na svoja i imanja vrate.

”Raduje me činjenica da i nakon tako dugog perioda želja za povratkom postoji i dok god budem bio ministar za zajednice i povratak neću odustati od namere da povratak svima koji žele i omogućim. Za mene su povratnici heroji i zato ćemo se zajedno boriti da oni koji žele da se vrate, ostvare svoje osnovo ljudsko prvo, pravo na noramalan život na svojim imanjima.”

Ministar je istakao da je i pored svih poteškoća pozitivno to što ministarstvo na uspešan način uspeva da sprovodi proces zatvaranja Kolektivnih centara zajedno sa svojim međunarodnim parterima.

”U Štrpcu je 87 raseljenih porodica koje su boravile u kolektivnim centrima ove opštine 2020. godine dobilo nove stanove, dok je u Gračanici potpuno obnovljeno kolektivno naselje ”Bergen”. Ove godine će biti zbrinuto u dva nova stambena objekta 40 porodica iz kolektivnih centara u Leposaviću i Zvečanu, a u 2022. godini se planira početak zatvaranja kolektivnih centara u Zubinom Potoku”, kazao je ministar.

Nakon konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226 418 građana. Zbog loše ekonomske i bezbednosne situacije kao i sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine broj povratnika iz godine u godinu opada. Tokom 2020. godine na Kosovu se vratilo 273 lica, tako da je ukupan broj povratnika oko 28 750 od čega je oko 12 600 Srba.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još