Otvorena likovna kolonija “Mladen Popović”

U okviru 27. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije danas je otvorena zajednička izložba učesnika ovogodišnje kolonije “Mladen Popović”.

Na likovnoj koloniji su predstavljeni radovi deset zavičajnih umetnika, koji su svoja dela stvarali u proteklih pet dana.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je tokom svečanog otvaranja kolonije rekao da je i pored pandemije korona virusa, Sabor kulturnog stvaralaštva uspeo da opravda svoje poverenje.

Jedan od učesnika kolonije Slobodan Rakić kaže da mu je izuzetna čast što ima priliku da izlaže na Saboru po drugi put i da će se pozivu za učestvovanje na sledećem Saboru rado odazvati.

“Učestvujem po drugi put na ovoj koloniji a moje slike su uglavnom nastajale uz pomoć inspiracije koju sam nalazio u našoj kulturi i našoj veri. Radio sam tehnikom ulje na platnu i kao što možete da vidite tu je car Lazar, hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Izuzetna mi je čast što ponovo učestvujem i veliko hvala direktoru Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodragu Radomiroviću koji me je pozvao da i ove godine učestvujem. Rado ću se odazvati da ponovo budem učesnik Sabora i sledeće godine” rekao je Rakić.

Branislav Ilić, dugogodišnji učesnik i jedan od organizatora ove manifestacije kaže da je zadovoljan velikim brojem posetilaca.

“Ja sam jedan od organizatora ove manifestacije, tako da sa velikim zadovoljstvom i učestvujem na ovoj koloniji. Inspiraciju pronalazim u sredini u kojoj živim, gde ima dosta motiva” kaže Ilić.

Profesor Tomislav Trifič navodi da je održavanje kolonije od velikog značaja za kulturu na prostoru Kosova i Metohije ali i za mlade umetnike i stvaraoce, koji tokom svog druženja sa starijim kolegama ili drugim umetnicima, imaju priliku da saznaju više o samoj umetnosti ali i o značaju kulture.

“Ova kolonija je izekako značajna jer je ona najstarija posle gračaničke kolonije na prostoru Kosova i Metohije. Ja sam od 2001. godine uključen u održavanje ove kolonije, što u okviru dizajna ili u pripremi organizacije. Održavanje ove kolonije je od velikog značaja pre svega za mlade ljude, koji sa nama ili pored nas stvaraju svoja dela. Većina umetnika su bili moji studenti i veoma mi je drago kada ih vidim da nastavljaju tu tradiciju. Bitno je druženje, druženje sa mladim ljudima. Do preprošle godine su dolazili ljudi iz svih krajeva Srbije, čak i iz inostranstva. Nažalost, Kosovska Mitrovica nema prostora za održavanje izložba velikih formata. Ja sam planirao retrospektivnu izložbu, sličnu radovima koji su izloženi i promociju moje monografije, koja je već u radu, pa ako bude prostora naravno da ću održati izložbu” rekao je Trifić.

Učesnicima kolonije uručene su zahvalnice i povelje a na koloniji su učestvovali Branislav Bane Ilić, Danijela Lazarević, Srđan Košanin, Selimir Micić, Anđelka Radenković, Slobodan Rakić, Vladimir Antić, Časlav Milisavljević, Sofija Micić i Tomislav Trifić.

Za 19 časova predviđeno je pesničko veče i promocija zbornika Pesničkih susreta “Aleksandar Aca Despotović” kao i zatvaranje 27. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije.

Na ovogodišnjim Pesničkim susretima učestvovali su Novica Sovrlić, Biljana Novaković, Srđan Košanin, Milan Mihajlović, Nikola Pačariz, Miodrag Radomirović. Vidosava Arsenijević, Slobodan Milidragović Šole i Nenad Jero Radenković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još