• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sve što je prištinska delegacija radila u Briselu poručuje – ne želimo dijalog

Posle jučerašnjih pregovora u Briselu sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem i prestavnicima Evropske unije – šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti.

Predsednik Vučić rekao je da je došao da položi račun javnosti i da obavesti građane o jučerašnjem dijalogu u Briselu. Sednicu Skupštine, na kojoj će podneti izveštaj, najavio je za 22. jun.

„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvesnošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor““, objasnio je on.

Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.

„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja“, rekao je on.

Vučič je ukazao je na neozbiljnost predloga albanske delegacije, koji su kao postavili priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, pa je ponavljao “kada, kada, kada”.

Na to je dobio snažno i čvrsto – nikada, naveo je predsednik.

Vučić je naveo da je delegacija Prištine juče u Briselu predložila da Cefta promeni ime u Sefta, a iza toga se krije namera da promene oznaku u “Republika Kosovo”, dok je u Cefti Kosovo sa zvezdicom sa čim Beograd nema problem.

Iza svakog njihovog zahteva je zapravo samo pitanje priznanja samoproglašenje nezavisnosti, objasnio je Vučić.

Predsednik je najavio razgovore sa predstavnicima kosovskih Srba, o pitanjima njihovog opstanka, poput energetike.

Vučić je istakao da je pitanje nestalih civilizacijsko, i da je to jedina tema o kojoj se juče razgovaralo na ozbiljan način, dok su sve drugo bili zahtevi Prištine za priznanjem.

“Uspeli smo da razgovaramo o jednoj temi i to kratko, a to su nestale osobe. Mi želimo da postignemo dogovor o tom pitanju, to je civilizacijsko dostignuće, ail treba da se izborimo sa tim da Priština nama i međunarodnim instiucijama omogući prilaz na KiM kako bismo izvršili određena iskopavanja. Tražili smo pretragu Košara i na to ništa nismo dobili kao odgovor. Kao ni za Lapušnik, Dojnice-Prizren, Javor-Suva reka, Lugovo-Istok, Budisavci-Klina, Livočko jezero-Gnjilane, Meja-Đakovica”, rekao je predsednik.

Prema rečima Vučića, kada je dogovoreno kako da se pristupi pitanju nestalih, albanska strana je rekla da to nije suština nego da se smeni Veljko Odalović.

“Kako je moguće da vi odlučujete ko će biti sa naše strane”, bilo je pitanje kojim je uzvratio srpski tim.

Predsednik je rekao da je bio iznenađen tim zahtevom Prištine i da je možda uvredio Aljbina Kurtija svojom reakcijom na taj njihov zahtev.

“Mi smo do sada ispitali 21 lokaciju. Na četiri smo pronašli tela ubijenih Albanaca. Ništa nismo krili, odgovorili smo svima i krenuli na posao. Poslednja lokacija je Kiživak, gde su pronađeni ostaci 11 tela, i obavestili smo Albance”, naveo je Vučić. 

On je otkrio da mu je Besnik Bisljimi rekao da neće da dozvoli iskopavanja na Kosovu, da ljudi ne bi mislili da su Albanci činili zločine.

– Mi ne želimo da krijemo i štitimo bilo koga ko je činio zločine. Ali hoćemo da se sazna gde su žrtve, bilo Srbi ili Albanci. Mislim da je to važno za uspostavljanje poverenja između Srba i Albanaca – naveo je  predsednik.

Izvor: RTS, Tanjug, Kosovo Online

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još