• Početna>
  • Vesti>

Đoana: Beograd i Priština da se suzdrže od poteza koji mogu dovesti do eskalacije

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirča Đoana izjavio je da NATO potpuno podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, između ostalog putem dijaloga pod okriljem EU, koji je, prema njegovoj oceni, jedino trajno političko rešenje za obe strane i širi region.

Đoana je u intervjuu za beogradski Kurir rekao da bi Beograd i Priština trebalo da se suzdrže od izjava ili postupaka koji mogu dovesti do pogoršanja odnosa i da ostanu usredsređeni na napredak u reformama i na dijalog.

“Za nas dijalog Beograda i Prištine predstavlja najbolju platformu za nalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica, kao i za izgradnju trajnog mira koji garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve”, rekao je Đoana.

On je ukazao da generalni sekretar NATO od 2018. godine ima jasan stav da je namera prištinskih vlasti da formiraju vojsku došla u pogrešno vreme i da je odluka doneta protivno njegovim savetima.

“S promenom mandata Kosovskih bezbednosnih snaga, Severnoatlantski savet preispituje nivo saradnje NATO-a s njima. Diskusije među saveznicima i dalje teku”, rekao je Đoana.

On je istakao da će, saglasno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Kfor nastaviti da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM.

“Mandat Kfora ostaje nepromenjen, a članice NATO su čvrsto posvećene ovoj važnoj misiji”, naglasio je Đoana.

Na pitanje koliko je KiM bezbednosni rizik, on je odgovorio da NATO ostaje potpuno posvećen bezbednosti na KiM i da se redovno radi procena prisustva preko Kfora, dok se svi saveznici slažu da treba održavati trenutno brojno stanje od oko 3.600 vojnika.

Odgovarajući na pitanje koliko je NATO zadovoljan saradnjom sa Srbijom koja je odlučila da bude vojno neutralna, Đoana je rekao da su NATO i Srbija bliski partneri, kao što je naglasio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg porilikom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu Alijanse.

“Generalni sekretar je u redovnom kontaktu s predsednikom Vučićem i drugim srpskim zvaničnicima i imamo veoma dobro razvijen politički dijalog na različitim novoima, između ostalog zahvaljujući odličnom radu naših kolega u NATO vojnoj kancelariji za vezu u Beogradu”, rekao je Đoana.

Govoreći o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, Đoana je ocenio da je cilj bio da se zaštite civili u širem regionu i da se zaustavi, kako je naveo, “humanitarna katastrofa koja se odvijala na Kosovu”.

“Ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da idemo napred, i to je ono što NATO i Srbija rade ovim partnerstvom – gledaju ka boljoj budućnosti”, istakao je Đoana.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još