Petković: Priština Dariji Kisić nije odobrila ulazak na KiM

Prištinske vlasti zabranile su večeras ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević da poseti Kosovo i Metohiju, iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

“Prof. dr Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da sutra i prekosutra, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine. Profesorka Kisić-Tepavčević je dolazak na Kosovo i Metohiju najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra, navodi se u saopštenju.
Međutim, vlasti u Prištini večeras su bez ikakvog obrazloženja ili razloga, preko prištinskog oficira za vezu, odbile da prof. Kisić-Tepavčević dozvole sutrašnju posetu, kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao.
Istovremeno, bez obrazloženja je odbijena i molba grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije, koji su za predstojeći vikend želeli da obiđu više svetinja na Kosovu i Metohiji.
Po sredi je nastavak brutalnog kršenja postignutih sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine, ističe Petković.

Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom. Očigledno je da prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto u Briselu sledeće nedelje, pa se sada služe ovakvim potezima koji direktno potkopavaju dijalog.
Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju, zaključuje se u saopštenju Petkovića.

Izvor: RKM

Foto: Kancelarija za KiM

Comments