„Radijacija na KiM bila veća nego u Nagasakiju“: Kolika je odšteta za žrtve osiromašenog uranijuma?

Prva srpska tužba protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma stigla je u središte alijanse u Briselu. Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu govorio je o visini odštete koju bi mogli da dobiju oštećeni, dok je italijanski advokat Anđelo Tartalja naglasio da je na Kosovu i Metohiji bila veća radijacija nego u Nagasakiju.

Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu, kazao je da će se u septembru znati da li će to da prihvate, ili će sud na osnovu dokaza koji su dostavljeni pokrenuti postupak, odnosno u slučaju presude da stupi na snagu odluka da se to naplati. 

Stručnjaci svetskog glasa utvrdili su da postoji uzročno-posledična veza sa uticajem osirumašenim uranijumom, kazao je Aleksić u razgovoru za TV Prva.

“Smatram da bi i država trebalo da pomogne”, istakao je on i naveo da je tražio da klijent bude oslobođen sudskih taksi, jer je lečenje tih ljudi skupo.

On je naveo da bi minimum odštete trebalo da bude 100.000 evra po osobi, i istakao je da je italijanski advokat Anđelo Tartalja za vojnike koje je branio dobio između 700.000 i milion evra.

Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio odštetu za gotovo 200 vojnika iz te zemlje koji su se razboleli nakon što su na Kosovu i Metohiji bili izloženi osiromašenom uranijumu, spreman je da pomogne u srpskoj tužbi.

“Ne radi se samo o raku, već o sličnim bolestima kao što su bolesti štitne žlezde. To su sve teške bolesti”, istakao je on.

Kako ističe, problem sudskih troškova je ozbiljan, jer one osobe koje su bolesni srečava da uđu u sudske procese. 

Govoreći o ostalih 500 slučajeva koje vodi, kaže da NATO negira krivicu.

“Njih (vojnike) niko ne upozorava da će biti u ambijentu koji je zatrovan. U svakoj državi se negiraju pretnje na zdravlje i ne čudi me da se i to dešava i u Srbiji”, kazao je Tartalja i dodao da visina naknade zavisi od toga koliko ima naslednika porodice oštećene strane, kao i težina bolesti.

Izvor Sputnik

Comments