Počeli radovi na novoj zgradi Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Raščišćavanjem terena i rušenjem postojećih objekata, juče je u Kosovskoj Mitrovici počela prva faza u realizaciji projekta izgradnje nove, moderne zgrade Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Nova zgrada univerziteta, biće podignuta na lokaciji stare škole “Branko Radičević”.

Reč je o prvoj fazi, koja podrazumeva pripremu terena za izvođenje radova. Nakon toga stvoriće se uslovi za planiranu realizaciju druge faze, koja podrazumeva izgradnju samog objekta.

Projekat se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kada bude završen, u savremenom Univerzitetskom centru biće smeštene zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta i zgrada Rektorata.

“Ukupna površina objekta iznosiće 10.500 metara kvadratnih i prostiraće se na četiri sprata sa podrumom i galerijom. Zgrada će posedovati sve potrebne kabinete, učionice, laboratorije, amfiteatre, biblioteke sa čitaonicama, IT centar, svečanu salu, restoran, terasu, kuhinju i biće opremljena po najvišim standardima” saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da će izgradnjom novog Univerzitetskog centra, Kosovaska Mitrovica dobiti novi simbol grada na ponos svima.

“Početkom realizacije projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta ispunjavamo još jedno obećanje koje je našem narodu u pokrajini dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je krajem februara, na sastanku u Kuršumliji, rekao da će država odvojiti novac za izgradnju ovog obrazovnog kompleksa. Rebalansom budžeta odvojena su sredstva za prvu fazu, koja podrazumeva rušenje i pripremu terena, a potom krećemo i u izgradnju. Ovo je samo još jedan pokazatelj da država brine o svom narodu na teritoriji Kosova i Metohije, da ulažemo u budućnost naše dece, ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini” rekao je Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments