• Početna>
  • Vesti>

Petković sa italijanskim ambasadorom o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom.

Petković je sa italijanskim amabasadorom razgovarao o političko-bezbednosnoj situacijom na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali i da je implementacija do sada postignutih dogovora važan put ka građenju međusobnog poverenja i preduslov svih daljih razgovora. Petković je podsetio da Priština osam godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

„Beograd je sve svoje obaveze ispunio i nastavlja da učestvuje u dijalogu u najboljoj veri da nam je potrebno zajedničko rešenje i kompromis“, rekao je Petković.

Petković je sagovornika upoznao sa serijom etnički motivisanih napada kojima je izložen srpski narod na Kosvu i Metohiji, podsetivši na gotovo svakodnevne napade na njegovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, što jasno ukazuje na realnu opasnost do koje dovodi odsustvo dijaloga, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Osvrćući se na učestale incidente, Petković je na kraju istakao značaj Misije KFOR na Kosovu i Metohije, pre svega za bezbednost srpskog naroda, za očuvanje mira u regionu i stabilizaciju stanja na terenu, čemu italijanski vojnici u ovoj misiji daju značajan doprinos.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još