• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubilo još 7 ljudi, koronavirus potvrđen kod 162 osobe

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 7 osoba. Od kovida 19 preminulo je 7 obolelih. Testirana su 8.552 uzorka. Na respiratoru je 28 pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve povoljnija. Istovremeno raste broj vakcinisanih građana. Do sada je dato ukupno 4.804.495 doza vakcina protiv koronavirusa.

Beograd prednjači po vakcinaciji. Prema poslednjim podacima, u Beogradu je vakcinisano 51,6 odsto punoletnih, a drugu dozu vakcine primilo je 45,4 odsto.

Virus tokom prethodnih meseci nije zaobišao ni trudnice. Klinika za ginekologiju i akušerstvo KBC “Dr Dragiša Mišović” nije više jedino kovid porodilište u Beogradu i vratili su se u redovni režim rada – nemaju više crvenu i zelenu kovid zonu. Načelnica klinike dr Slađana Mihajlović rekla je da su tokom juna bila dva porođaja trudnica pozitivnih na kovid, zbog čega bi one i dalje trebalo da se štite. 

Kako je navela, u proteklih godinu dana obavljeno je 212 porođaja trudnica obolelih od kovida koje su imale srednju i težu kliničku sliku, a porodilo se i 1.550 trudnica koje nisu obolele od kovida. Tokom noći se porodilo deset žena.

Govoreći o vakcinaciji, dr Slađana Mihajlović je navela da Nacionalno telo za imunizaciju daje preporuku, nakon konsultacije sa ginekolozima, da se sve trudnice nakon prvog trimestra vakcinišu “Fajzerovom” vakcinom i da mogu da se vakcinišu pacijentkinje koje žele da ostanu u drugom stanju.

Naglasila je da, uprkos boljoj epidemijskoj situaciji, ne treba da popuste mere zaštite.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još