• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh sa Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja

Patrijarh srpski Porfirije razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom.

Predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha Porfirija i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je SPC.

Istakli su da se angažuju na rešavanju sledećih problema:

• status i imovina manastira Visoki Dečani,

• zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu,

• i sloboda kretanja.

Naglasili su da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa predstavnicima SPC svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje.

Patrijarh Porfirije je zahvalio predstavnicima EU i SAD na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti”, poručio je patrijarh Porfirije.

Prištinu suštinski ne interesuje dijalog

Patrijarh je istakao da nije nepoznanica da kosovsku vladu dijalog suštinski ne interesuje, što, kako je naglasio, ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESCO-u itd.

SPC podržava dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije.

Stav SPC je dobro poznat, “radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju”, naglašava se u saopštenju.

Kroz dijalog ići ka evropskom rešenju

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

“Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja”, istakao je patrijarh Porfirije.

Posebno je ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego i verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava.

“Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, ono što je Vatikan za Katoličku crkvu”, poručio je Porfirije.

Palmer: Za SAD važno da se zaštite interesi SPC na Kosovu

Na pitanje Tanjuga, da li je patrijarhu Porfiriju dao garancije da će srpsko kulturno nasleđe na KiM biti zaštićeno, Metju Palmer je rekao da je prvi put posle dužeg vremena posetio manastir Visoki Dečani i da je na svim sastancima koje je imao u Prištini istakao očekivanja SAD da će se vlasti u Prištini rukovoditi vladavinom prava, registrovati imovinu crkve kroz proces u katastru i obezbediti da manastiri imaju uredno potraživanje na parcele koje su njihova imovina.

“To je važno za očuvanje kulturnog nasleđa, ali i za pitanje vladavine prava. Moji sastanci sa (Miroslavom) Lajčakom i patrijarhom Porfirijem dali su nam priliku da razgovaramo i da kroz dijalog sa liderima crkve istaknemo i obezbedimo da se briga o imovini crkve reflektuje i kroz proces dijaloga”, naglasio je Palmer.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: SPC


Comments

Pročitaj još