Gračanica: 17 godina od ubistva Dimitrija Popovića

Petog juna 2004. godine od ruku zločinaca albanske nacionalnosti mučki je na ulici ubijen 17-godišnji Dimitrije Popović u Gračanici. Počinioci ovog zločina kažnjeni su simboličnim kaznama, a on je bio još jedna žrtva terora nad Srbima koji je trajao od 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Danas su se, na sedamnaestu godišnjicu od Dimitrijevog ubistva, članovi porodice, prijatelji i sugrađani okupili ispred kapele u centru Gračanice, koja je posvećena Dimitriju, zapalili sveće i odali počast. Pre toga, na groblju u Gračanici održan je parastos koji je služio protojerej Darko Marinković.

Po rečima Dimitrijeve majke, Jorgovanke Popović velika bol i velika tuga za Dimitrijem nikada neće proći.

– Roditi dete, podizati ga, školovati, učiti da voli sve nacije, pored toga proterani iz Prištine, a da onda dođu Albanci Gaši i Krasnići i pucaju u decu Gračanice. Hvala Bogu da su druga deca ostala živa kada je Dimitrije stradao. Bol će trajati sve dok sam živa. Dimitrije je bio jedno nasmejano dete, voleo je druženje, jednostavno voleo je život. Poručila bih svim majkama, bez obzira na naciju, da ne dozvole zlikovcima da im ubijaju decu – kaže Jorgovanka Popović.

Književnik Ratko Popović održao je prigodnu besedu i naglasio da Dimitrijevo ubistvo svedoči o usudu i tragediji srpskog roda na Kosovu i Metohiji.

– Dimitrije je rekao i u svom dnevniku zapisao da sa Kosova nikada neće otići. Gračanica je moja, govorio je. Dimitrije to svedoči i danas svojim telom koje počiva na gračaničkom groblju, a ova kapela koja postoji već 15 godina svedoči o ovoj tragediji. To je jedan veliki dokumenat da je nezaborav ovde prisutan i da ćemo ostati i opstati i trajaćemo dok je veka i sveta i niko nas sa svojim mračnim planovima ne može uplašiti – kazao je Ratko Popović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, koji je i rođeni brat ubijenog Dimitrija kaže da je s godinama možda i teže.

– Obaveza svih nas je da se sećamo našeg Dimitrija i da se sećamo onog ludog vremena kada su nam se dešavale strašne stvari. U tom periodu smo očekivali da će sve to da stane, međutim desio se 17. mart. Upozoravali smo i KFOR i međunarodnu zajednicu da situacija nije dobra, niko nije imao sluha za naša mišljenja i desio se taj stravični 5. jun. Desilo se ubistvo Dimitrija. On će uvek biti jedan od nas i biće opomena budućem vremenu – kaže Srđan Popović.

U čast uspomene na Dimitrija Popovića u Gračanici se tradicionalno odigrava i memorijalni turnir, koji će biti završen danas na godišnjicu njegove smrti.

Izvor i foto: Radio Gračanica


Comments

Pročitaj još