• Početna>
  • Vesti>

Vučić o KiM: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, dijalog će biti nastavljen

Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se javnosti da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt, i da ne želi da konflikte ostavlja našoj deci. Najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti vrlo brzo nastavljen.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da će dijalog biti u veoma kratkom periodu nastavljen i Beograd će se odazvati pozivu u Brisel.

“Spremni smo da razgovaramo o konpromisnim rešenjima ali ne o poniženju Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će odgovoriti na poziv predsednika Skupštine Ivice Dačića, ali i da je spreman da razgovara sa vanparlamentarnim strankama o dijalogu.

Istakao je da je spreman da podnese izveštaj o dijalogu sa Prištinom Skupštini Srbije, a da će se odlučiti da li će to uraditi pre dijaloga u Briselu ili posle.

“Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja”, naveo je Vučić.

Takđe, kaže da je spreman da odgovori i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu.

Poručio je da su pred Srbijom ne laki dani i rekao da se nada da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

“Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Prema njegovim rečima, kada čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

“Srbija je spremna za dijalog o nestalim licima na KiM i može to da konkretno i pokaže tako što bi se otkopalo svako mesto za koje postoji sumnja da je grobnica”, kaže i dodaje da to isto očekuje i od prištinske strane.

To je pokazano na delu u mestu Kiževak, naveo je Vučić gde je otkrivena grobnica, gde su članovi albanskih porodica mogli da polože cveće. Ali, kako kaže to tražimo da oni tu odgovonost pokažu i prema Srbima ubijenim na KiM.

Kaže da je naša procena da ima 350 lica ili 350 zemnih ostataka.

“Naše su procene da nekoliko desetina ubijenih Srba ima u mrtvačnici u Prštini i tražimo da se konačno izvrši analiza i vidimo o kojim licima je reč. Ponudili smo Albancima i rekli da smo spremni, što su oni odbili u prethodnom mandatu, a želim da verujem da će sada da prihvate – da oni kažu gde god misle da postoji bilo kakva grobnica da izvršimo sva neophodna iskopavanja na tom mestu i da vidimo da li ima tela i ostataka. Ali, tražimo to i za nas, jer imamo nekoliko indikacija gde su sahranjeni vojnici i civili srpske nacinalnosti”, naglasio je Vučić.

Vučić kaže da je to moguće uraditi ukoliko prištinsko rukovodstvo smatra i želi da rešavamo pitanje nestalih lica. 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još