Grafiti sa političkim porukama na srpskoj kući u Orahovcu

Na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, u kojoj trenutno živi mladi bračni par Vitošević, danas je osvanuo grafit sa ispisanom porukom koja veliča takozvanu “veliku Albaniju” i nezavisnost samoproglašenog, Kosova.

Na ovom objektu, koji se nalazi preko puta vrtića, u koji idu deca, napisana je poruka na engleskom “Big Albania”, kao i poruka “Kosovo is Kosovo 17.02.2008”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Ovim opasnim vidom zastrašivanja i glorifikovanja jedne tvorevine u kojoj nema mesta za Srbe, našem narodu južno od Ibra šalje se nedvosmislena poruka da na svojim vekovnim ognjištima nisu dobrodošli. Politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno je prisutna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a samo od početka godine, za prvih pet meseci, zabeleženo je 55 različitih incidenata u kojima su mete bili Srbi, njihova imovina, crkve, pa čak i deca” stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

“To je realnost sa kojom mora da bude upoznata i međunarodna javnost, jer je nedopustivo da jedna etnička zajednica u svojim domovima i na kućnim pragovima gotovo svakodnevno bude izložena progonu, napadima i zastrašivanjima. Zbog toga ću o ovom, ali i svim drugim incidentima, u direktnom razgovoru obavestiti i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera, ali i ostale međunarodne predstavnike na KiM, čija je misija, mandat i dužnost da osiguraju bezbednost srpskog naroda i miran suživot u pokrajini”stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments