Grčka ne menja stav oko nepriznavanja Kosova

Stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, uprkos saradnji Prištine i Atine, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Kao što znate, Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen”, navodi se u izjavi grčkog Ministarstva prištinskom portalu Ekspres i dodaje da je “istovremeno, podjednako poznato da je Grčka primenjivala konstruktivan pristup Prištini, budući da je od 2019. godine zemlja domaćin ‘Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini’ i da sarađuje sa Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima”.

“U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u ‘Kancelarija za interese Kosova u Atini’. Ministar spoljnih poslova Grčke, gospodin Dendias, posetio je Prištinu prošlog oktobra, dajući zamah bilateralnoj saradnji, ističući ekonomsko polje, uključujući trgovinu i energetiku”, navodi se u odgovoru iz Atine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još