• Početna>
  • Vesti>

Otvaranje Vidovdanskih svečanosti i likovne kolonije „Vidovdan 2021“ u utorak u Gračanici

Vidovdanske svečanosti i 23. gračanička likovna kolonija „Vidovdan 2021“ biće svečano otvoreni 1. juna u 20h, u Domu kulture “Gračanica”. Iste večeri, biće otvorena i izložba slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine, za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.
“Ove godine obeležavamo velike datume naše prošlosti: 7 vekova od izgradnje Manastira Gračanice i 7 vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina. Tim povodom otvaramo renoviranu Galeriju gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija „Solidarnost za Kosovo”. Ujedno, ovog Vidovdana obnovljen je rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća svojoj kući – Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju Doma kulture Gračanica.-
Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.
Ove godine će u sazivu kolonije u Gračanici biti 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština ), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić(Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd), i Vesna Sušić (Nikšić).
Svečano otvaranje je u utorak 1. juna 2021. godine u 20 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.
Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji Kovid 19.

Opširnije o ovim događajima pogledajte na linku.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još