• Početna>
  • Vesti>

Delegacija Šahovskog saveza Srbije za Radio Kosovska Mitrovica: Obećanja su nam konkretna, takva će biti i realizacija

U narednom periodu, očekujemo da uz našu svesrdnu podršku, šah na Kosovu i Metohiji napravi značajan zamah, poručili su danas gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i generalni sekretar saveza Andrija Jorgić.

Govoreći o dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji tokom koje su obišli šahovske klubove u Leposaviću, Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, čelnici ŠSS su izrazili oduševljenje gostoprimstvom, dobrom organizacijom ali i entuzijazmom lokalnih klubova.

“Ja sam ubeđen da će kao i Šahovski savez Srbije, Šahovski savez Kosova i Metohije biti za primer i da će se omasoviti šah i rad sa mladima kao i uspešnost klubova. Obišli smo par klubova. Atmosfera je divna. Šahovski entuzijasti su jako aktivni, željni novih rezultata, novih aktivnosti, tako da će imati našu punu podršku ” rekao je Lazić

Jorgić je napomenuo da posebnu težinu ovoj poseti daje činjenica da, prema rečima ljudi iz Šahovskog saveza KiM, 40 godina nijedan čelnik Šahovskog saveza Srbije nije posetio Kosovo i Metohiju.

“To je posebno breme koje mi nosimo i ono obećanje koje smo doneli. To su konkretna obećanja i biće i konkretne realizacije. Pomoći ćemo, ne samo usmenom podrškom, nego i konkretno. Doneli smo i sada neke poklone” rekao je Jorgić i dodao da je šah, sa preko 15.000 registrovanih igrača i preko 450 registrovanih klubova, po masovnosti treći sport u Srbiji.

“To je jedna armija i mi moramo da radimo pogotovo na mlađim kategorijama, da to još više omasovimo. Očekujemo da i Šahovski savez KiM poradi na tome” napomenuo je Jorgić.

Jorgić je podvukao da je na ŠSS da klubovima na ovom području stvore ambijent u kom će oni moći da se razvijaju i da postižu dobre rezultate. Kažu,  posete predstavnika ŠSS će imati kontinuitet, kao i pomoć. Juče je lokalnim klubovima uručena značajna količina opreme u vidu šahovskih garnitura i satova, a u  razgovoru sa predstavnicima ŠSKIM saznaju da nemaju svoj prostor.

“Mi ćemo i to pokušati da poguramo. Sem ove podrške imaju sve što je potrebno. Imaju entuzijazam ali će rad sa mladima morati da pojačaju” kaže Lazić i najavljuju da će uskoro, u roku od najviše dva meseca, biti formiran prvi ženski šahovski klub na KiM.

Što se tiče ostalih aktivnosti na nacionalnom nivou, iz predsedništva ŠSS najavljuju prvi veliki Serbia Open, koji će od 2. do 8. jula biti održan u Hotelu Metropol u Beogradu, što je kako kažu, najveći šahovski događaj u Evropi.

Delegacija je tokom ove prve posete Kosovu i Metohiji obišla svih šest šahovskih klubova na ovom podneblju – četiri na severu KiM i dva na jugu.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još