• Početna>
  • Vesti>

Kamberi: Samo SAD mogu naterati Vučića da prizna Kosovo

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da samo Sjedinjene Američke Države mogu da primoraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna Kosovo, prenosi Reporteri.

„Evropska unija ne može dovesti do konačnog sporazum između Kosova i Srbije, jer posreduje u tim razgovorima već nekoliko godina i nemamo nikakve konkretne rezultate. Potpisali smo neke sporazume koji do dans nisu realizovani. Srbija se još uvek nije suočila sa direktnim međunarodnim pritiskom da preduzme poslednji korak ka Kosovu. Mislim da SAD mogu primorati Srbiju da ide u tom pravcu“, rekao je Kamberi.

Izjave predsednika Vučića da neće priznati Kosovo, Kamberi vidi kao deo njegove kampanje i da se kroz te izjave kriju drugi ciljevi.

„Ovim izjavama on igra ulogu snažnog stava, uoči izbora, priprema se za kampanju. Verujem da njihov cilj više nije Kosovo, već trgovina preko Kosova za teritorije u Bosni “, rekao je Kamberi.

Dodao je da premijer Aljbin Kurti još nije pozvao na razgovor albanske zvaničnike iz opština sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije – Preševa, Medveđe i Bujanovaca, vezano za dijalog Beograda i Prištine.

„Vlada Kosova nije zvanično pozvala zvaničnike Preševske doline da izraze svoj stav, ali verujem da hoće uskoro. Preševska dolina treba da bude tema dijaloga, jer diskriminacija prazni dolinu Albanaca,” rekao je Kamberi.

Zahtev Srbije za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Kamberi vidi kao cilj Srbije da stvori autonomiju u okviru Kosova.

„Uspostavljanje ZSO na severu Kosova od početka dijaloga je zahtev Srbije kojim se želi situaciji slična u Bosni i Hercegovini. Oni žele nešto autonomno unutar Kosova, što će imati moć da parališe državu Kosovo“, rekao je Kamberi.

Ocenio je da je reagovanje administracije predsednika Bajdena na dijalog odloženo, a da se angažovanje predsednika Trampa smatralo prenagljenim.

„Očekivali smo da će imati brži odgovor. Sada moramo sačekati bolju pripremu za donošenje konačnog sporazuma“, zaključio je Kamberi.

Izvor: Kosovo online / Reporteri

Comments

Pročitaj još