• Početna>
  • Vesti>

Petar Petković: Srbija će učiniti sve da predstavi međunarodnoj javnosti u kakvoj su opasnosti pravoslavni hramovi

U opštini Kosovska Kamenica, u selu Donja Šipašnica oštećena je jedna crkva. To je dvanaesta crkva, koja je napadnuta i obijena u južnoj srpskoj pokrajini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je i ovaj napad, naglasivši da on samo pokazuje koliko su srpske svetinje na prostoru KiM ugrožene.

“Dok pojedini iz Prištine šalju pisma UNESKU i govore kako je srpska kulturna baština, crkve i manastiri, da su zaštićeni na prostoru Kosova i Metohije, ova realnost uključujući i ovaj poslednji napad na crkvu Svete Petke, pokazuju da nije tako i demantuju zapravo sve one, koji bi da predstave drugačiju sliku života na Kosovu i Metohiji. Radi se o tome da su naše crkve i manastiri itekako ugroženi i pod strašnom opasnošću, posebno zbog albanskog ekstremizma koji je rezultat agresije, obmane i reči koje dolaze iz Prištine. Svaki put kada imamo antisrpsku retoriku iz Prištine, to se odmah preliva na teren i imamo napade na naše crkve, naše hramove i na naše ljude i njihovu imovinu. Za to je primer i Radoje Pumpalović koji doživljava već peti napad na svom pragu, u svojoj kući”, kaže Petar Petković.

“Država Srbija čini sve i učiniće sve da predstavi i međunarodnoj zajednici i javnosti u kakvom problemu se nalazi SPC, kakva je opasnost, pre svega za naše hramove, crkve, pogotovo one koje se nalaze na UNESKO-voj listi i da zapravo to da Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška treba da budu skinuti sa liste ugroženih objekata na prostoru KiM, nije tačno. Mora da se pojača prisustvo KFOR-a i svih onih koji obezbeđuju sve te crkve i manastire, a znamo da samo sada obezbeđuje isključivo KFOR, a tražimo da se pojača bezbednost i ostalih crkava i manastira jer vidimo šta se dešava. Važno je da sačuvamo naše crkve, naše manastire, imovinu SPC, jer to naše kulturno blago, blago države Srbije mora da bude zaštićeno. UNESKO mora da vodi računa o tome zajedno sa državom Srbijom ” naglasio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još