• Početna>
  • Vesti>

Dan slovenske pismenosti: Zasluge Svetog Ćirila i Metodija ostaće upamćene zauvek

Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici obeležila je danas prigodnim programom 24. maj –  Dan slovenske pismenosti, u čast njenim utemeljivačima Svetom Ćirilu i Metodiju.

Govoreći o značaju Sv. Ćirila i Metodija  istoričar umetnosti dr Velimir Matanović je podsetio da su ovi prosvetitelji solunska braća koja sa grčkog jezika na slovenske prevode Jevanđelja, tekst Liturgije i Nomokanon i na taj način unose živu Hristovu reč među slovenske narode.

„Kada neko napravi azbuku koja se naziva glagoljica, i napravi je ćirilicom, pa srpsko pismo dobije naziv ćirilica po Svetom Ćirilu, onda to ostane upamćeno za ceo vek. Jezik je živa stvar , neprestano se dopunjuje a Ćirilo i Metodije su zaslužni za širenje hrišćanstva Evropom i pismenosti. Kada ostavite pismo i kada ostavite jezik, to je DNK i suština nacionalnog pitanja jednog naroda “ rekao je dr Matanović.

U programu su učestvovali  recitatori – studenti sa odseka za ruski jezik Filozofskog fakulteta PU sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici,i učenici osnovnih škola koji su nagrađeni na konkursu Srpske književne zadruge na temu “Najlepša bajka – iz antologije ljubavnih bajki sveta Grozdane Olujić”. Svoje stihove govorili su pesnici Milan Mihajlović i Nikola Pačariz.

Mihajlović kojije ujedno i direktor Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“  izrazio je zadovoljstvo što je ova kulturna ustanova nakon dužeg vremena, počela sa realizacijom programa, koji je usled loše epidemiološke situacije bio proređen.

Program je organizovan u saradnji biblioteke sa Katedrom za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, a uz podršku Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još