Raseljeni Đakovčani posetili manastire u Metohiji

Oko 50 raseljenih Đakovčana, mahom nastanjenih u centralnoj Srbiji i na severu KiM, posetila je danas manastire Pećka patrijaršija i Visoki Dečani u Metohiji. Organizator posete bio je Privremeni organ Opštine Đakovica sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„U okviru redovnih aktivnosti našeg Privremenog organa upriličili smo još jednu posetu u nizu  srpskim i pravoslavnim svetinjama u Peći i Dečanima, gde smo prema tradiciji naišli na topao i srdačan doček monaštva“, kaže Milenko Miško Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica. 

U saopštenju Privremenog organa Opštine Đakovica stoji da, iako je Đakovica već dugo vremena neosnovano „zabranjen grad za Srbe“, očekuje se da će u najskorijem periodu ponovo biti omogućene posete i manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u gradu pod Čabratom, ali i đakovičkim pravoslavnim grobljima u naseljima Piskoti i Petrovac.

„Naša ruka pomirenja je i dalje iskreno ispružena doskorašnjim sugrađanima Albancima u Đakovici. Oni moraju konačno postati svesni da radikalizam i etničko čišćenje koje se desilo 1999. godine nad Srbima u tom gradu, nikome ne donose dobro. Budućnost Đakovice je u multietničkom skladu ili je neće imati niko. Možda nekome, nakon 22 godine od progona Srba i pune opstrukcije njihovog povratka u taj grad povratak izgleda nedostižnim, ali mi opredeljenje ne menjamo i čekamo dan istinske slobode koji će označiti i naš konačni povratak u rodni grad. Što pre se to dogodi biće bolje svima u Đakovici i na Kosovu i Metohiji“, istakao je Jovanović.

Izvor: RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još