Pomoć iz Vojvodine narodnim kuhinjama na KiM

Vlada AP Vojvodine iz godine u godinu pomaže narodne kuhinje pri Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, pa je tako i ove godine dopremila pomoć u prehrambenim proizvodima i higijenskim sredstvima.

Sekretar za visoko obrazovanje i naučnu istraživačku delatnost u pokrajinskoj vladi Zoran Milošević je, obilazeći centralni magacin i kuhinju u Prekovcu kod Novog Brda, najavio donacije i narednih godina, jer kako je rekao, to zaslužuje više od dve hiljade korisnika narodnih kuhinja, kojima je dnevni obrok najsigurniji oslonac preživljavanja.

Zoran Milošević, pokrajinski sekretar rekao je da su pripremili jedan paket. To su dva kamiona pomoći od 20 tona brašna, pre svega uz podršku “‘Mitrosrema”.

To nije, kako kaže, direktna podrška vlade, ali je reč o prtnerima vlade.

“Pokrajinska vlade je izdvojila oko šest miliona dinara za prehrambene proizvode i školski pribor. Mislim da smo pronašli najbolju formulu. Ono što je zaista potrebno narodnim kuhinjama, ono što je potrebno korisnicima, i u vremenu u kojem smo pred izazovima oko higijenskih mera, tako da smo našli jedan optimalan broj artikala koji služe ne samo održavanju lične higijene nego i svima onima koji su korisnici narodne kuhinje”, kaže Milošević.

Teška godina za funkcionisanje kuhinja 

Upravnica narodnih kuhinja iz humanitarne organizacije “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević uz reči zahvalnosti na donaciji ističe da je protekla godina bila jako teška za funkcionisanje kuhinja.

“Imali smo veliki pritisak i od korisnika narodnih kuhinja i od drugih koji su bili pogođeni epidemijom. Stabilizujemo se polako, ali imamo veliki broj ljudi koji traže pomoć. Trudimo se da svim pomognemo, bilo da je u pitanju hrana ili druga pomoć”, navela je Stević.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i ove godine uplatila 21 milion dinara pomoći narodnim kuhinjama, što ukupno doprinosi redovnom obezbedjivanju obroka gladnima i onima koji obroke pripremaju.

Svetlana Stević poziva sve koji mogu da pomognu narodnim kuhinjama, jer time direktno pomažu opstanak dela srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U Narodnoj kuhinji svakodnevno se pripremaju obroci za 2.200 korisnika iz novobrdskog, ali i regiona Kosovskog Pomoravlja, Kline i za učenike Bogoslovije u Prizrenu i potrebe manastira na Kosovu i Metohiji.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još