• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada usvojila inicijativu za zaključivanje sporazuma o slobodi kretanja u regionu

????????????????????????????????????

Kosovska vlada jednoglasno je danas usvojila inicijativu za zaključenje međunarodnog sporazuma sa Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, što građanima Kosova i Bosne i Hercegovine omogućava prvi put na određeno vreme ulazak na teritoriju jedni drugih sa biometrijskom ličnom kartom.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja na sastanku vlade predstavio je nacrt sporazuma koji se, kako je rekao smatrao izuzetno važnim.

“Ovaj nacrt sporazuma je u duhu zajedničkih interesa u okviru regionalne saradnje kao rezultat obaveza šestorice lidera zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji održanom novembra 2020. godine, gde su potpisane dve deklaracije, ona o zajedničkom regionalnom tržište i izjave o zelenoj agendi. Samit u Sofiji je nastavak berlinskog procesa”, rekao je Svećlja na sednici vlade.

Prema njegovim rečima, taj sporazum ima za cilj da utvrdi uslove za ulazak, tranzit i kratkoročni boravak sa biometrijskim ličnim dokumentom.

“Kao rezultat toga, građani strana uključenih u sporazum imaće pravo da slobodno prelaze i borave na teritoriji ugovornica tokom vremenskog perioda navedenog u ovom sporazumu. Kao takav, sporazum predviđa da će stranke pojednostaviti administrativne procedure za ulazak, tranzit i kratki boravak građana sa biometrijskim ličnim kartama”, izjavio je Svećlja.

Posebno je istakao da će sporazum omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da prvi put posle sukoba na Kosovu mogu da se kreću na teritoriji jedni drugih sa biometrijski ličnim dokumentom.

Za boravak građana Kosova, odnosno BiH do sada je bila obavezna viza, za čije je dobijanje trebalo prevazići mnoge administrativne i birokratske procedure.

Izvor: Beta

Foto: Radio Kim


Comments

Pročitaj još