• Početna>
  • Vesti>

Marković: Srbija nema obavezu da vrati artefakte, muzej u Prištini je institucija naše države

Istoričar Predrag Marković izjavio je za Kosovo onlajn da evakuacija Narodnog muzeja iz Prištine nema nikakve veze sa današnjim kosovskim vlastima, jer taj muzej je institucija Srbije.

“To su institucije naše države. To je naš muzej i nema nikakve veza sa njihovom kvazi državom”, rekao je Marković, komentarišući zahtev direktora Narodnog muzeja Kosova Aljeta Ljecija da se vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

“Zašto se sada ponovo poteže to pitanje? Tamo je neko patriotsko takmičenje – ko će da bude veći albanski nacionalista. To nema nikakvog većeg značaja, već je u pitanju lična ambicija nekih ljudi”, rekao je Marković.

Na pitanje da li Srbija ima bilo kakvu međunarodnu obavezu kada je taj zahtev u pitanju, Marković kaže da nema.

“Muzej u Prištini je muzej naše države. Celokupnu administraciju smo premestili. To je naša država, uključujući i kulturne ustanove”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, nije u pitanju posebno spektakularna zbirka, već je zahtev iz Prištine čisto politička manifestacija.

“Nisu to skulpture sa Akropolja. Postoji problem izmneđu Grčke i Velike Britanije oko dela skulptura sa Akropolja koje su sada u britanskom muzeju. Ali to nije isti slučaj”, rekao je Marković.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još