Petar Petković sa ambasadorkom Kine o situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo.

Petković je kinesku ambasadorku informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i položaju srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, koji je izložen svakodnevnim pritiscima i žrtva je sve intenzivnije radikalizacije prištinske političke scene.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upozorio je na stalnu, agresivnu retoriku Prištine, koja predstavlja pokretačku snagu i inspiraciju za svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire.

Petković je sagovornicu upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, podsetivši da Priština osam godina izbegava da u delo sprovede ključni element briselskih sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, a da se bez punog sprovođenja dogovorenog ne može postići suštinski napredak u dijalogu. Petković je naglasio da će Beograd ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu.

Direktor Petković i ambasadorka Čen Bo razgovarali su i o uspešnom sprovođenju procesa vakcinacije protiv korona virusa, u okviru koga je na Kosovu i Metohiji do sada vakcinisano petnaest hiljada osoba.

Direktor Petar Petković izrazio je zahvalnost NR Kini na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na kontinuiranoj, iskrenoj i prijateljskoj pomoći našoj zemlji na međunarodnom planu, posebno u insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244, u njenom punom obliku.

„Neraskidivo, čelično prijateljstvo Srbije i Kine, temelj su nastavka političke, ekonomske i kulturne saradnje naših država i naroda“, zaključio je Petković.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još