• Početna>
  • Vesti>

Vučić nakon samita Brdo–Brioni: Prihvatili smo zaključke, oko promene granica nije bilo saglasnosti

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo–Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je, nakon plenarne sednice, naveo da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

“Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom”, preneo je Vučić.

Ukazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio, “u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koja su ustanovili”.

“Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može” rekao je Vučić.

“Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni”, dodao je Vučić.

Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.

“Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo”, poručio je Vučić.

“Dijalog bi trebalo da se nastavi, ali bez naredbi”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da bi dijalog trebalo da se nastavi i u tom kontekstu je današnji susret na Brdu kod Kranja ocenio kao interesantan.

Odgovarajući na pitanje novinara o dijalogu, nakon sastanka, rekao je da je bitno da tu postoji kompromis.

“Nadam se da će neko da razume da mora da razgovara, a ne da naređuje. Naredbe odavno ne prolaze”, rekao je Vučić.

“Pristojan odnos sa Milanovićem, očekujem bolje i sa Hrvatskom”

Vučić je nakon sastanka lidera regiona izjavio da je u pristojnim odnosima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kao i da su na pristojan način razgovarali.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako je protekao njegov susret sa Milanovićem i dodao: “Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama”.

Rekao je da će vremenom sa Hrvatskom biti bolji odnosi i da ćemo zajednički uspeti da ih izgradimo, kada budemo pokazivali veće poštovanje jedni prema drugima.

“Nemam nikakvu primedbu na njegovo kopredsedavanje danas”, rekao je Vučić.

Predsednik je sa Brda kod Kranja krenuo put Brisela, gde treba da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić je samit lidera Zapadnom Balkana, u okviru Brdo-Brioni procesa, napustio nešto ranije zbog prethodno zakazanih obaveza i sastanka sa Stoltenbergom.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još