• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti svojim izjavama nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će osnovati institut koji će dokumentovati “zločine koje je Srbija počinila na Kosovu” poručio da takva mogućnost ne postoji ni u pravnoj literaturi ni u praksi.

“Aljbin Kurti nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost, gotovo svakodnevnim izjavama o nekakvoj tužbi protiv zvaničnog Beograda za navodne ratne zločine i genocid. Sada je otišao i korak dalje, najavljujući osnivanje Instituta, koji će te zločine tobože dokumentovati” poručio je Petković.

Takva mogućnost ne postoji ni u pravnoj literaturi niti praksi, a u takve najave ne veruje ni stručna ni politička javnost u Prištini, dodaje on.

“Beograd je više puta ponovio da je u pravnom smislu nemoguće da jedna teritorija, što takozvano Kosovo jeste prema Rezoluciji 1244 SB UN, tuži sopstvenu državu za ratne zločine, kada ne može biti stranka u postupku. S toga su i ove poslednje izjave Aljbina Kurtija ništavne i nemaju nikakvo pravno utemeljenje” ističe Petković.

Zato je potpuno jasno da najava tužbe kojom Kurti svaki čas preti, služi za dnevno-političke svrhe, kako bi se sakrili svi problemi sa kojima se stanovništvo na Kosovu i Metohiji suočava, počev od socijalno-ekonomskih pitanja, pa do nemogućnosti da se zaštiti zdravlje ljudi i nabave preko potrebne vakcine protiv korona virusa, ističe Petković.

U svom saopštenju Petković navodi da se “Kurti možda nada da će, stalno pominjući navodne srpske zločine, prikriti svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, od strane albanskih terorista, na koje Priština nema nameru da reaguje, kao što nema nameru da počinioce ovakvih zlodela privede pravdi”.

“Ali, Kurti dobro zna, da pravda možda jeste spora, ali je svakako dostižna i izvesna, a najbolji dokaz za to je suđenje bivšim kosovskim liderima u Hagu, za zločine nad Srbima i drugim nealbancima” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još