Konferencija o napretku u slučaju protiv bivših lidera OVK 19. maja

Specijalni tužilac u slučaju bivšeg lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta ekspres.

Prema kalendaru Specijalnog suda, ova Konferencija bi trebalo da se održi 19. maja u 11 časova.

Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju se na teret stavljaju dela koja imaju veze sa ratnim zločinima, nezakonitim ili proizvoljnim pritvaranjem, okrutnim postupanjem, mučenjem i ilegalnim ubistvima i zločinima protiv čovečnosti, drugim nehumanim delima, mučenjem, ubistvima, ilegalnim nestancima i progonom, koja su se, prema tvrdnjama Specijalizovanim komorama dogodili između marta 1998. i septembra 1999.

Specijalizovana veća tvrde da za ove zločine, bivši lideri OVK snose krivičnu odgovornost kao pojedinci na osnovu različitih oblika krivične odgovornosti za zločine predstavljene u optužnici, „koji su počinjeni u kontekstu sukoba međunarodne oružane snage na Kosovu i u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnja da su protivnici OVK“.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo – inače poznato i kao Specijalni sud – istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments