Odalović: Očekujemo početak pretrage za nestalima na Košarama

Predsednik Komisije za nestale osobe vlade Srbije Veljko Odalović kaže da je pretraga na Košarama prioritet prvog reda u traganju za nestalim osobama Očekuje da narednih dana u Prištini izdaju nalog za pretragu na toj lokaciji, na kojoj se pretpostavlja da su pokopana tela nastradalih vojnika nekadašnje Vojske Jugoslavije.

O traganju na bivšoj karauli Košare predstavnici Radne grupe za nestale razgovarali su u aprilu, a u novembru prošle godine posetili tu lokaciju.

“Košare su stavljene kao prvi red prioriteta. Postoji jedna informacija koja je potkrepljena i konkretnim snimkom koji govori o tome šta se desilo sa jednim brojem vojnika. Verujem da ćemo to uraditi, mislim da će to biti u narednih nekoliko dana”, rekao je Odalović medijima tokom okruglog stola o kidnapovanima i nestalima, održanog u Gračanici.

Nedostatak informacija, nedostupnost ključnim arhivama kao i nespremnost institucija da se odgovornije pristupe problemu nestalih lica razlozi su što pitanje nestalih, ne samo na prostoru Kosova, već i na čitavom Balkana nema svoj epilog više od 20 godina.

To je ocena predstavnika Komisija za nestala lica Međunarodnog Crvenog krsta i članova porodica kidnapovanih i nestalih.

Broj indentifikovanih za godinu spao na ispod deset godišnje

Zajednički, sa predstavnicima Beograda, Prištine i međunarodne zajednice istakli su spremnost da se sudbina nestalih rasvetli, ali i dodali da je broj identifikacija spao na jednocifren broj godišnje i da retko pređe 10 ili 11.

“Po ovoj dinamici, a ovo je crna prognoza i nadam se da se neće desiti, biće potrebno 160 godina da se preostalih 1.635 osoba identifikuje”, istakao je predstavnik Međunarodne komisije za ekshumaciju i identifikaciju Luiđi Ndou.

“Drugi problem je što se u 300 slučajeva krvne grupe članova porodice ne slažu sa DNK posmrtnim ostacima, tako da se ne može uraditi identifikacija. Znamo da posle 2002. godine imamo više od 2.000 lica koje su članovi porodica sahranile bez utvrđene DNK analize i krvne grupe”, rekao je rukovodilac Instituta za sudsku Medicinu iz Prištine Arsim Grdžaliju.

Preneo je da je evidentirano da porodice odbijaju da daju krv za utvrđivanje identiteta jer se nadaju da su njihovi nestali članovi živi, a da je u mrtvačnici u Prištini 300 neidentifikovanih leševa.

Izvor RTS

Comments