• Početna>
  • Vesti>

“Crtanje na asfaltu” – Crveni krst iz ugla najmlađih Mitrovčana

Crtanjem na asfaltu, naši najmlađi sugrađani učestvovali su u obeležavanju Nedelje Crvenog krsta.

Mališani predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, danas su uz pomoć svojih vaspitačica i volontera mitrovičkog Crvenog krsta, šarenim kredama naslikali mnoštvo motiva na temu humanosti, u dvorištu ove vaspitno-obrazovne ustanove. 

Upitana šta zna o Crvenom krstu, naša sedmogodišnja sugrađanka Nađa kaže: 

“Crveni krst pomaže ljudima koji su u nevolji, kada su poplave i kada su ratovi. Vodi decu na planinu, more…”

Nađina vršnjakinja Dunja na isti način vidi Crveni krst, a donosi nam neobičan crtež.

“Nacrtala sam devojčicu kako se povredila i ljude iz Crvenog krsta kako joj pomažu.”

Đorđe je sa drugarima nacrtao dve planete Zemlje, kao i volontere Crvenog krsta. Ovako on vidi ovu humanitarnu organizaciju:

“Crveni krst je bitan zato što bolesnima daje lekove, pomaže ljudima, daje paketiće, ako su deca malo prehlađena, pomaže da se izleče…”

Ovu aktivnost mitrovički Crveni krst tradicionalno realizuje u saradnji sa predškolskom ustanovom “Danica Jaramaz”, podseća sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić.

“Danas su naši volonteri razgovarali sa našim malim drugarima, objasnili su im šta je Crveni krst, gde su to što su naučili i što su znali od ranije, iskazali kroz te radove na asfaltu.”

Ujedno izražava zadovoljstvo zbog uspešno realizovanih aktivnosti, budući da pandemija virusa korona još uvek traje. 

“I ove godine smo uspeli da i pored svih poteškoća i uz poštovanje svih mera zaštite obeležimo Nedelju Crvenog krsta, da se družimo sa našim volonterima, učenicima, predškolcima, građanima, tako da se nadamo da će sledeće godine to biti obimnije kao prethodnih godina”, poručuje Nikolić.

Prethodno je, u okviru obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, Crveni krst Kosovske Mitrovice, organizovao akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Takođe, kroz akciju „Jedan paketić puno ljubavi“, svim bebama rođenim u nedelji Crvenog krsta, odnosno od 7. do 15. maja, biće obezbeđeni poklon paketići. 

Inače, Crveni krst Kosovske Mitrovice, ove godine obeležava 102. godine postojanja.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još