Preminulo još 18 osoba, novozaraženih 901

Tokom protekla 24 sata u Srbiji je od kovida 19 preminulo 18 osoba. Registrovan je 901 novi slučaj zaraze, među 12.089 testiranih uzoraka. Na respiratoru se nalazi 98 pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji je povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje potreban oprez.

Imunolog Dušan Popadić rekao je za RTS da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.

Popadić je rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja, ali ne još dovoljno dobro.

“Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mera – u zatvorenom prostoru sa maskom, bez obzira na vakcinu”, istakao je imunolog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u poslednjih šest dana, od kada je najavljeno da će oni koji se vakcinišu dobiti 3.000, utrostručen broj dnevno vakcinisanih. 

“Imamo trostruku uvećanu vakcinaciju nego prošle nedelje. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000. Time zaustavljamo bolest, infekciju”, konstatovao je predsednik.

Vučić je obišao punkt za vakcinaciju u kasarni “Dedinje”  namenjen pripadnicima garnizona Beograd i članova njihovih prodica.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još