Petković u razgovoru sa Harčenkom: Sprovođenje preuzetih obaveza iz briselskog sporazuma preduslov za pomak u dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je ukazao na ratnohuškačku i antisrpsku retoriku, koja svakodnevno dolazi iz Prištine, i inspiriše albanske ekstremiste na sve učestalije napade na Srbe, njihovu imovinu i svetinje, što izaziva veliku zabrinost srpskog naroda u pokrajini.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiji je posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad na dve povratničke kuće u selu Dubrava u opštini Istok. To je samo jedan u nizu, iz serije etnički motivisanih incidenata, koji ima za cilj zastrašivanje i ponovno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta i imanja.

Petković je ambasadora Ruske Federacije informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je sprovođenje preuzetih obaveza iz briselskog sporazuma preduslov da bi došlo do pomaka u dijalogu, a da neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, umanjuje šanse za napredak u procesu normalizacije odnosa.

„Beograd će, pored svega, nastaviti da insistira na dijalogu, jer je to jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti u svakoj prilici da zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio što Ruska Federacija ostaje čvrsto opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, što je dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje i ruskog i srpskog naroda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ambasador Bocan-Harčenku bili su saglasni po pitanju potrebe punog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.z

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments