• Početna>
  • Vesti>

Anđelković: SAD i Velika Britanija već duže vreme lobiraju za povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Kosovo onlajn kaže da SAD i Velika Britanija već duže vreme lobiraju za povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova i naglašava da do toga ne može doći jer bi u Savetu bezbednosti UN Kina i Rusija na takav predlog uložile veto.

Anđelković kaže da bi povlačenje Kfora i Unmika sa teritorije Kosova predstavljalo pretnju za bezbednost čitavog regiona.

„KFOR i UNMIK su svedočanstvo da Kosovo nije država, već teritorija pod protektoratom Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi bili povučeni, Kosovo bi dobilo punu kontrolu nad teritorijom i albanske snage bi mogle da punim kapacitetom krenu na sever Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom na šta bi Srbija morala da reaguje, što bi značilo izazivanje rata. Zahtev za povlačenje snaga Kfora i Unmika je dakle dvostruko opasan – i po Srbe i za mir u regionu“, kaže Anđelković.

Anđelković isitiče da je zahtev za povlačenje Kfora jedna vrsta pružanja podrške Albancima sa Kosova, koja se događa nakon smene američke administracije.

„Zahtev za povlačenje Kfora je jedna vrsta podrške kosovskim Albancima, koja se nije dešavala u vreme Trampove administracije. Ovakav zahtev ne bi ni mogao da prođe u UN jer bi to vetom sprečile Rusija i Kina. Ipak, kroz ovakav zahtev, zapad Albancima demonstrira da je uz njih što je veliki korak unazad. Evidentno je da će Bajdenova administracija njima i dalje pružati podršku kakva je nekada postojala“ , naglasio je Anđelković.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još