• Početna>
  • Vesti>

Srbi povratnici u opštini Istok, uprkos čestim napadima, rešeni da opstanu

Srbi povratnici u opštini Istok često su mete napada i pljački od strane Albanaca, koji do sada nijednom za to nisu odgovarali. I pored svih nedaća i nevolja koje im se svakodnevno dešavaju, oni su rešeni da tu ostanu i bore se za svoj opstanak.

Pre par dana po peti put napadnuta je porodica Radoja Pumpalovića iz sela Dubrava. Ekipa RTV Gračanica posetila je danas ovu porodicu.

Na jednostavno pitanje kako je, Radoje je kroz plač odgovorio da nije dobro i upitao kako može da bude kad je stalno izložen napadima.

„Kako mogu da budem dobro kad me stalano napadaju i pljačkaju, sve su mi po kući pokrali. Šta da kažem, ovo je već peti put da me napadaju. Ja sam svaki put prijavio policiji i stalno idem da se raspitam kako napreduje slučaj ali ništa od toga“, priča za RTV Gračanica napadnuti povratnik Radoje Pumpalović.

Pumpalovići su do sada više puta bili izloženi napadima nepoznatih Albanaca, a da za to niko nije kažnjen.

„Poslednji napad se desio u petak, kada sam bio da uzmem lekove, jer ih ovde nema. Kada sam se vratio u petak uveče iz sna me je probudio jak zvuk polomljenog stakla. Ustao sam i video da je polomljen prozor. Bio sam sam u kući i malo sam se uznemirio“, kaže Radoje i ističe da su iste noći i njegovom bratu  Milanu polupani prozori.

Prethodne godine Radoja je nepoznati počinioc napao nožem i tražio novac. On je, na sreću, tom prilikom ostao nepovređen i poručuje da se i posle svega ne boji.

„Ne bojim se njih, samo se Boga bojim. Ja nemam kuda da idem, ostajem ovde, a oni mi ne mogu ništa sem da me ubiju“, hrabro poručuje Radoje.

Pumpalovići su se u Dubravu vratili 2016. godine i rešeni su da tu ostanu.

Na teritoriji opštine Istok trenutno u 18 naseljenih mesta živi oko 600 Srba povratnika, koji su se na KiM vraćali od 2001. pa do dana današnjeg.

To je mali broj ljudi, jer je pre 1999.godine na teritoriji ove opštine živelo oko 9.000 Srba, istakao je  za RTV Gračanica predsednik Privremenog organa opštine Istok Mališa Đurić.

„Srbi u svim povratničkim selima u opštini Istok su uglavnom mete napada. Napadaju  ljude koji imaju po 80 godina i koji nikome nisu dužni, niti za nešto krivi i koji samo žele da žive na svom imanju i obrađuju svoju zemlju“, istakao je Đurić i dodao da se na meti napada često nađe i njihova pokretna i nepokretna imovina.

Đurić napominje da je proces povratka gotovo stao,  upravo zbog čestih napada na povratnike i njihovu imovinu.

„Svi napadi koji se dešavaju negativno utiču i na povrtanike i na one koji su u fazi rešenosti da se vrate i to je jedini razlog što povratka gotovo da više i nema.Cilj nam je da zadržimo ove ljude sa porodicama ovde, a kada je reč o povratku time treba da se bavi međunarodna zajednica koja je po svemu sudeći, zatajila po tom pitanju“, naglašava Đurić

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još