Selaković upoznao novog šefa OEBS-a sa stanjem na KiM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa novim šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Devenportom.

Selaković je čestitao Devenportu na izboru i izrazio očekivanje da će se nastaviti praksa dobre i otvorene komunikacije, kao i redovni susreti u Beogradu.

Šef srpske diplomatije u razgovoru je naglasio da Srbija podržava rad Misije koja deluje u skladu sa mandatom zasnovanom na rezoluciji SB UN 1244. Podvukao je da je od ključnog značaja za našu zemlju da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova i posebno naglasio da se to ne odnosi samo na rad misija na terenu, već i na modalitete organizacije sastanaka OEBS-a i posete zvaničnika OEBS-a Prištini.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministar je istakao posvećenost Beograda dijalogu i traganju za kompromisnim rešenjem, istovremeno ukazavši “da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali s druge strane ni osam godina od postizanja dogovora Zajednica srpskih opština nije kreirana”.

Selaković je rekao da je neophodno da Priština pristupi primeni svih dogovora i da periodi političke nestabilnosti u Prištini nikako ne bi smeli da budu korišćeni kao izgovor za njihovo kontinuirano odbijanje da sprovedu postignute dogovore. Naglasio je da je naša strana spremna za nastavak dijaloga i razgovore o brojnim pitanjima poput interno raseljenih lica, nestalih lica, imovine i statusa kulturne baštine.

Kao veoma značajan aspekt rada Misije, Selaković je pomenuo dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite prava zajednica na Kosovu i sprovođenja izbora na severu Kosova. Razgovarajući o radu Misije, ministar je ukazao da je za Srbiju od posebnog značaja Program ljudskih prava i zajednica, imajući u vidu da se u okviru njega vrši monitoring poštovanja ljudskih prava, prava zajednica i demokratskih standarda, pri čemu se posebna pažnja posvećuje pravima nealbanskih zajednica, raseljenih lica, povratnika, kao i drugih ranjivih grupa.

Ministar Selaković je istakao da je Kosovo, sa svega 1,9 odsto povratnika, postkonfliktno područje sa najnižom stopom povratka na svetu. Ukazao je i da se na Kosovu vodi oko 42.000 višegodišnjih sudskih sporova za uzurpiranu privatnu imovinu Srba.

Selaković je, takođe, upoznao sagovornika sa stanjem i položajem srpskog stanovništva na Kosovu i učestalim napadima Albanaca na Srbe, njihovu imovinu, kao i na crkve i manastire.

Šef srpske diplomatije je rekao da je od izuzetnog značaja rasvetljavanje sudbine 17 nestalih i ubijenih novinara na Kosovu, ukazavši da je poražavajuća činjenica da ni za jedan od tih slučajeva nije u toku istražni postupak na Kosovu, niti je neko od počinilaca kažnjen, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još